Biodiversity, marine science, and food research

 

The research topics in the scientific area are committed to the study of the processes affecting and threatening the biodiversity in natural and agricultural ecosystems. The ultimate goal is to improve the quality of life and health of living beings. The most recent genomic techniques and tools for the molecular identification are integrated with traditional approaches in the study of biodiversity, marine sciences and food safety. The researches move from a modern view of biodiversity, that is a common universal good but also a source of useful resources to be managed to preserve natural ecosystems and human activities. The XXI century biodiversity implements research, management and applied science to face the current huge global challenges.

Sistemi di diagnostica molecolare per lo studio della biodiversità e agrobiodiversità vegetale
Massimo Labra
Maurizio Casiraghi
Andrea Galimberti

Metodi di stabilizzazione/incapsulamento di pre-probiotici con matrici polimeriche
Barbara La Ferla

Ruolo funzionale delle interazioni negli ecosistemi marini tropicali e identificazione di marcatori molecolari atti a valutare lo stato di salute delle scogliere coralline.
Paolo Galli

Caratterizzazione genetica e biochimica di batteri coinvolti nella degradazione di idrocarburi aromatici e loro ruolo nelle comunità microbiche
Patrizia Di Gennaro

Analisi della composizione biologica di matrici complesse tramite metagenomica e Metabarcoding
Maurizio Casiraghi
Massimo Labra
Andrea Galimberti

Studio della biodiversità delle sclerattinie nell’Oceano Indiano e Mar Rosso
Francesca Benzoni